Bijeenkomst Kleurenblind; kleur doet er niet toe…?!

Bijeenkomst Kleurenblind; kleur doet er niet toe…?!

8/06/2017

We horen het vaak en we lezen het ook met regelmaat in gezinsrapporten “kleur doet er voor ons niet toe”, of woorden van die strekking.

Met de Zwarte Piet discussie, aangehouden rappers in witte auto’s, Sylvana Simons en Sunny Bergman documentaire “Wit is ook een kleur” kan het niet anders zijn dan dat de discussie over kleur impliciet ook de huiskamers van Nederlandse adoptiegezinnen is binnen gedrongen. Zeker de huiskamers van gezinnen die (ook) kinderen met een andere raciale achtergrond hebben geadopteerd. Want ook al doet kleur en raciale afkomst er voor jullie als adoptieouders of adoptiegezin er niet toe; het kan wel een factor van betekenis worden in het leven van je kind, hoe de buiten wereld naar jullie gezin kijkt en hoe de buitenwereld nu en straks naar jullie kind zou kunnen kijken, de reacties die hij of zij gaat krijgen. Mogelijke vormen van racisme waar je je kind zo graag voor wilt beschermen.

Hoe ga je daar mee om binnen jullie gezin en meer specifiek; hoe ga je daar als WITTE adoptieouder mee om? Durft je kind het wel met jullie te bespreken want “voor jullie doet er immers niet toe”? Hoe breng je je kind in contact met dit stuk van zijn of haar “zijn”? Voor vele adoptieouders en adoptiekinderen een zoektocht. Uit de werkelijkheid weten we dat dit niet altijd een gemakkelijk onderwerp is om bespreekbaar te maken in het gezin.

Op donderdag 8 juni 2017 organiseert ANW daarom een thema college “Kleurenblind; kleur doet er niet toe…!?” En dat doen we niet zomaar maar met een fantastische, inspirerende, verassende internationale line up van sprekers die vanuit kennis, professie , eigen ervaring op een positieve manier inzicht in dit thema kan vergroten en handvatten voor nu en in de toekomst kan bieden!

Op donderdag 8 juni 2017 organiseert ANW daarom een thema college “ Kleurenblind; kleur doet er niet toe…!?”

Datum: Donderdag 08 juni 2017
Tijdstip: 16.30 – 21.30 uur
Locatie: Wijkcentrum De Klif te Nijmegen (Pijlpuntstraat 1, 6515 DJ Nijmegen)

Doelgroep

De bijeenkomst is primair bedoeld voor (aspirant) adoptieouders die interraciaal hebben geadopteerd of dat mogelijk gaan doen, hun kinderen vanaf 12 jaar (mist zij Engels kunnen verstaan en hun adoptieouders vinden dat ze er aan toe zijn), hun familieleden en vrienden, maar natuurlijk ook erg nuttig voor iedereen die professioneel of persoonlijk bij het thema interraciaal adopteren en opvoeden betrokken is.

Overigens willen we er wel voor waken dat deze discussie omtrent de vraag kleur doet er niet toe…!? in de hoek “gesprek over discriminatie” beland. Dat is nadrukkelijk niet onze insteek. Het doel van de bijeenkomst is het stimuleren van bewustwording en het op een transparante, open, realistische en positieve wijze bevorderen van het gesprek over dit thema binnen adoptiegezinnen.

Kosten

We kregen echter ook vragen over wat het zou kosten om familie en vrienden mee te nemen. Omdat we ook snappen dat 50 euro per persoon als je nog mensen mee wilt nemen best veel geld is EN we ook vinden dat het voor jullie en jullie (toekomstige) kinderen belangrijk is dat jullie netwerk ook inzicht in deze materie heeft hebben we besloten om aspirant adoptie gezinnen adoptiegezinnen die in de eerste 2 weken de kans te bieden om ook kaarten te kopen voor familie en vrienden (zijnde geen USA adoptiegezinnen) tegen een flink gereduceerd tarief van 25 euro per persoon met een maximum van 4 extra kaarten per adoptiegezin en het kan alleen als je ook voor jullie zelf al kaarten hebt besteld.

Schrijf je snel in want VOL=VOL en het aantal plaatsen is beperkt.

Bij de inschrijving hebben de eerste 2 weken USA adoptie gezinnen of USA aspirant adoptie ouders voorrang en hun familie en vrienden

Daarna worden de kaarten op volgorde van aanmelding ook vrijgegeven voor vrije inschrijving. Pas na betaling is deelname definitief.

  • Aspirant adoptie ouders en adoptie ouders betalen 50 euro per persoon (inclusief soep, broodjes en drank)
  • Gedurende de eerste 2 weken kunnen Aspirant Adoptief Ouders en Adoptie Ouders bij de aanmelding ook extra kaarten voor familie of vrienden bestellen; de kosten bedragen voor die kaarten 25 euro per persoon; geef voor de mensen de naam en de relatie tot jullie door.
  • Jongeren tot 18 jaar betalen 20 euro per persoon

Let op: de kaarten moeten op naam staan. Als je je eenmaal hebt aangemeld kan er geen restitutie plaatsvinden, omdat er rekening is gehouden met jullie komst. Wel mag je een vervanger sturen. Voor de gereduceerd tarief kaarten geldt dat deze plaatsen aan andere vrienden of familie kunnen worden gegeven. Ook hiervoor geldt dat er namen moeten worden doorgegeven.

Sprekers

1. Steven Brunswijk (aka de Braboneger)
Steven Bruswijk ook wel bekend als de Braboneger is een Nederlandse comedian van Surinaamse afkomst, getrouwd met een blanke Nederlandse vrouw en hij voedt twee bi-racial kinderen op. Hij onderzoekt raciale en culturele verschillen en vormen van stille racisme met humor en schroomt daarbij niet om ook de grenzen te verkennen en er soms overheen te stappen en zaken met humor op scherp te zetten.

2. Rhonda M. Roorda (uit de USA)
Rhonda M. Roorda is als twee jarige geadopteerd door een blank Fries gezin dat in Amerika woonde. Zij is opgegroeid samen met haar 2 siblings die niet geadopteerd waren in Washington, D.C. metropolitan area. Rhonda komt speciaal voor jullie en ons over uit de USA. Ze heeft een aantal boeken geschreven over haar ervaring om als donker meisje op te groeien in een blank gezin en heeft meerdere prestigieuze prijzen gewonnen;

She is an Author & International Speaker on Transracial Adoption and a recipient of the Judge John P. Steketee Adoption Hero Award from the Adoptive Family Support Network (MI) a recipient of the 2017 Friend of Children and Youth Award from the North American Council on Adoptable Children (NACAC) for her work with children and families.

Rhonda’s latest book, In Their Voices: Black Americans on Transracial Adoption was named by Choice magazine as a 2016 Outstanding Academic Title. With the late Dr. Rita J. Simon, she coauthored a landmark trilogy of books on Transracial Adoption (In Their Own Voices, In Their Parents’ Voices, and In Their Siblings’ Voices). Rhonda’s work is highly regarded in academia, among adoption agencies and corporations, in Hollywood, and in households in the United States and abroad. Rhonda earned her Bachelor of Arts Degree in Telecommunications from Calvin College in Grand Rapids, MI and a Master of Arts Degree in Communication-Urban Studies at Michigan State University in East Lansing, MI. Rhonda works as a fund administrator at an educational advocacy organization in Lansing, Michigan.

3. Inez Teurlings, heeft psychologie gestudeerd en is HR adviseur, geadopteerd uit Bangladesh, opgegroeid in Nederland en bestuurslid van Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG)
Inze Teurlings zal haar ervaring en inzicht met jullie komen delen over hoe het is om als geadopteerde met een andere huidskleur op te groeien in Nederland, hoe het thema binnen haar gezin vorm heeft gekregen, hoe zij daar nu vele jaren later op terugkijkt en hoe zij haar raciale afkomst nu ervaart.

4. Laura Hoffmann van Adoption ARC en Michael Goldstein
Onze samenwerkingscontacten Adoption ARC en Michael Goldstein zullen spreken over hun social work in het begeleiden van adoptiegezinnen op het gebied van interraciaal opvoeden en hun ervaring met Nederlandse inter raciale adoptiegezinnen hierover door de jaren heen.

Aanmelden

Tot en met 15 mei 2017 krijgen alle stellen die staan ingeschreven bij ANW of die een kindje uit de USA hebben geadopteerd voorrang op de aanmeldlijst. Stellen die geen kindje hebben geadopteerd uit de USA, maar uit een ander land en hier wel interesse in hebben komen op een wachtlijst te staan en horen na 08 mei of er nog genoeg plaats is en zij kunnen komen. Na 15 mei worden de kaarten op volgorde van aanmelding ook vrijgegeven voor vrije inschrijving. Pas na betaling is deelname definitief.

Schrijf je snel in want VOL=VOL en het aantal plaatsen is beperkt. Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar info@anewway.nl en daarbij het volgende te vermelden:

  1. Namen (hoeveel personen er komen)
  2. Adres
  3. Telefoonnummer
  4. Eventueel dieetwensen, vegetarisch of een allergie voor bepaald voedsel.

Het is voor ons onmogelijk om op de kosten verschillende varianten te maken. Dus ook als je geen gebruik wilt maken van de lunch of koffie/thee en water zijn de bovengenoemde kosten van toepassing.

Je ontvangt van ons direct een factuur en pas wanneer jullie betaald hebben, wordt jullie aanmelding definitief. Wanneer de gelden zijn overgemaakt kan er geen aanspraak meer worden gemaakt op restitutie van het bedrag.

Wij hopen jullie allemaal te zien de 8e!