Jan, Ardin & Owen

Namen AAO’s: Jan & Ardin | Naam Kind: Owen | Datum afreizen: 03 juni 2016

Ons verhaal: “Na een mismatch rond de jaarwisseling 2014-2015 kregen wij in april 2016 bericht dat we uitgekozen waren. Met de eerste match hebben we 5 maanden intensief meegeleefd met de birthmother. Deze keer ging het anders: Owen liet niet al te lang op zich wachten en werd veel eerder dan verwacht geboren op 21 mei 2016. We hadden dus uiteindelijk krap zes weken om aan het idee te wennen dat we dan toch echt vader werden!”

Mooiste moment: “Je zou misschien denken dat dit het moment is waarop we Owen voor het eerst zagen. Veel mensen praten over dat oergevoel van het ouderschap. We voelden meteen dat we zielsveel van Owen zouden houden. Maar het was ook bizar en onwennig. Een mannetje dat 2x in de verkleiner van de Maxi-Cosi paste in de woonkamer van je caseworker. We konden alle vragen stellen die we wilden, hoewel we geen vraag konden bedenken. Dan een pak luiers mee en naar het hotel met de waarschuwing op de radio voor een mogelijke orkaan die in aantocht kon zijn. We ervoeren geen tijd om een oergevoel te verwerken.

Maar clichés zijn er voor een reden: diezelfde avond zaten we met de congradulatory cupcakes en kinderwagen naast het zwembad. We konden ons niet voorstellen dat Owen níet in ons leven zou zijn. We denken vaak terug aan onze tijd in Florida. Wandelen over het strand in de avondzon. De rust om te wennen aan een nieuw ritme met een baby, zonder alle goedbedoelde visite, raden we iedereen aan, los van adoptie. Palmbomen zijn zeker een welkome bonus, maar de rust is essentieel.

Ook over mooie momenten zijn de clichés waar. Het mooiste moment is er niet één. Het is de eerste keer dat je kind naar je lacht als je hem uit bed haalt; de verwondering op zijn gezicht wanneer hij de kat aait zonder dat die weg rent; je het geluk dat je zelf voelt ziet in de ogen van opa en oma.”

Hoe gaat het nu? “Iedere dag is een feest met ons vrolijke mannetje. ’s Morgens gaat de zon gewoon wat helderder stralen als hij ons met zijn brede glimlach opwacht in zijn bedje. Zelfs als hij niet lekker en we hem lastig vinden zegt iemand anders: “Wat een makkelijk kind, die van mij waren nooit zo relaxt”. We noemen hem dan ook vaak de ideale startersbaby: hij eet goed, slaapt veel, lacht van oor tot oor en is vaak genoeg koppig om nu al als een interessant mens gekwalificeerd te worden. We genieten voluit van het vaderschap en zien uit naar al het moois wat we nog met Owen mee gaan maken.”

Onze ervaring met HoAA & ANW: “Wij waarderen de open, zakelijke en toch warme opstelling en aanpak van HoAA. Er is bij dit bureau voldoende ruimte om zelf te werken aan je adoptiedossier en de verdere voorbereidingen en waar nodig wordt je ontzorgd. Dat laatste is ook wel te danken aan de geweldige caseworker die ons ook door de moeilijke en spannende dagen heen gesleept heeft.

De aanpak van ANW past helemaal bij ons. Veel ruimte voor eigen inbreng, duidelijke kaders waar nodig en voldoende aanpak waar mogelijk. Als we het wachten moe waren, vonden we een luisterend oor in Nijmegen. Het proces van adopteren was na het vaderschap ons grootste en meest ingrijpende project ooit, maar vooral mogelijk gemaakt door ANW en HoAA.”